Ostali sportovi

Goran Seger I zadovoljstvo  suđenja na višeboju

Odrastanje u Požarevcu podrazumevalo  je I uživanje u Ljubičevskim konjičkim igrama.Ostaju uspomene iz detinjstva kada su iz privrednih aviona bacani flajeri za najavu Igara. Po završetku fakulteta 1996. Godine Goran Seger na poziv nastavnika fizičkog obrazovanja Mihajla ilića I Branka Sedlića pristupa sudijskom kolegijumu LJKI. Sudijski kolegijum mu je svojim radom odmah ulio poverenje I veru u pravedno suđenje I od tada je neprekidno sudija na Ljubičevskim konjičkim igrama.Tačnije, na disciplini ljubičevskog višeboja. Seger naglašava da je pravednost suđenja vrlo bitna I da posao treba obaviti kvalitetno, blagovremeno I strogo poštovati pravila.

    Vremenom su pravila menjena zbog povećanja atraktivnosti  takmičenja. Često se organizuju  sastanci sudijskog kolegijuma  sa takmičarima prepočetka igara da bi se zadaci izvršilipravilno  I da budu atraktivni.. naime , smanjeno je vreme  I povećana brzina izvođenja disciplina višeboja te je tako dobijeno na dinamici I na atraktivnosti što je doprinelo većem uživanju publike.

     U poslednjh desetak godina koristi se I fotofiniš koji svima u sudijskom kolegijumu olakšava suđenje  naročitou disciplinama kao kurirskojahanje. Postoji I tozvana VAR soba gde je prisutan kolega da pregleda sporni trenutak sa ciljem da se niko od takmicara ne ošteti a da publika uživa u takmičenju.

     Goran Seger kaže da je srećan što je za svojih 27 godina suđenja u imao prilike da vidi što-šta na svojim  suđenjima  bude svedok mnogim rekordima pojedinih takmičara  kao što je Mališa Vujić  koji je prvi osvojiosvih 15 poena,  a bilo je I takmičara koji su osvajali po vise titula ( vise od 5) , bilo je I takmičara koji su se opraštali od učešća u višeboju osvajanjem titule viteza,  pa I takmičara koji su sa preko 60, 65 godina uspevali da stignu do finala.

Članak je deo projekta „ O ljudima iza scene  na LJKI – U susret 60. Igrama„  sufinansiran od Grada Požarevca  2023 godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ne propustite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button