Ostali sportovi

Školski sport u Osnovnoj školi „Draža Marković Rođa“ Malo Crniće

Osnovna škola „Draža Marković Rođa“ je jedna od najstarijih škola na ovim prostorima. Osnovana je još davne, legendarne 1804.godine. Trudimo se da održimo ugled koji je stican višedecenijskim naporima vrednih učitelja, nastavnika i njihovih učenika. Sa ponosom ističemo da je naša škola dobitnik plakete za doprinos u obrazovanju, dodeljenu od strane Opštine Malo Crniće. Ovde se neguje drugarstvo, ali se i lepo uči. Naši učenici su duži niz godina učesnici na republičkim i međunarodnim smotrama i konkursima iz raznih oblasti, posebno iz oblasti književnosti, šaha, likovnog stvaralaštva i filma. Takođe smo prepoznatljivi i po sportskim aktivnostima, kao organizatori dva velika takmičenja za decu iz cele opštine. U pitanju su projekti „Klinci olimpijci 2017“ i „Zmajevac stonoteniski kup 2018“, osmišljeni i organizovani od strane projektnog tima na čelu sa vrednim entuzijastom, nastavnikom fizičkog vaspitanja, Miljanom Milojkovićem, koji je, nažalost, napustio prosvetu u aprilu 2022.godine. Pokrovitelj svih šest projekata iz oblasti sporta bila je Opština Malo Crniće. Pošto su naša deca budućnost i nada našeg društva, trudimo se da im damo ono najbolje. Oni nam uzvraćaju poverenjem, osmehom i uspehom. Oni će vam uvek bolje i vernije opisati svet u kome živimo.

Naši predlozi programa sadrže aktivnosti koje su u celini sadržane kako u osnovnim ciljevima Nacionalne strategije razvoja sporta u Srbiji tako i u Programu razvoja sporta u opštini Malo Crniće. Konkretne sportske aktivnosti usmerene su na mlađu školsku populaciju svih škola na teritoriji opštine Malo Crniće, što predstavlja i jedan od osnovnih ciljeva Nacionalne strategije a to je razvoj i unapređenje dečjeg i školskog sporta. Na taj način naši projekti ispunjavaju drugi opšti cilj Nacionalne strategije a to omasovljenje i široka dostupnost sportu za sve generacije.
Takođe, naš predlog programa ispunjava prioritete Programa razvoja sporta u opštini a to su podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve, posebno dece, žena i osoba sa invaliditetom; nabavka sportske opeme i rekvizita; unapređenje školskog sporta, rada školskih sportskih sekcija i opštinskih školskih sportskih sekcija. Aktivno učešće u aktivnostima predloga programa uzeo bi veći broj dece školskog uzrasta, naročito devojčica a mogućnost imaju i učenici sa invaliditetom, posebno u bacačkim disciplinama.
Pored toga aktivnosti naših projekata se uklapaju u:

  • Međunarodnu povelju o fizičkom obrazovanju i sportu UNESCO-a
  • Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 58/5 – Sport kao sredstvo za promociju obrazovanja, zdravlja, razvoja i mira.
  • Povelje i preporuke Saveta Evrope na temu fizičkog vapitanja i sporta dece i omladine u svim državama Evrope

Tekst i fotografije:
Direktor škole Vinka Palić

Vest je deo projekta “Školski sport opštine Malo Crniće” koji je sufinansiran na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje interesa u oblasti oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Malo Crniće u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ne propustite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button