Ostali sportovi

Rade  Milovanović  – tridesetogodišnji doprinos  uspehu LJKI

       Rade Milovanović je čovek koga pamtimo  kao komandanta parade svečanog defilea otvaranja   svake godine od kad pratimo  LJKI.  Trideset godina komandant parade, na čelu . I čovek koji je 30 godina trener LJKI. Rade je čovek koji je trideset godina bio deo ekipe koja se brinula da tehnička organizacija  protekne u najboljem redu da se  sve odvija kako treba.

      Priča o ljubavi prema konjima I konjičkom sportu počinje od 4. razreda osnovne škole , gde se kako kaže Rade , čitava generacija njegovih vršnjaka iz osnovne škole opredelila  druženju sa konjima  gde su oni odlazili na hipodrom I provodili slobodno vreme sa konjima. Usput su vežbali jahanje I već od 1964. Godine su svi zajedno počeli da treniraju višeboj. Rade  Milovanović je učestvovao  dvadeset godina u višeboju I pet puta osvajao titulu viteza.

       Prvu titulu je osvojio posle 10 godina takmičenja. Kuriozitet je da je Rade levoruk, tako da mu je korišćenje topuza, koplja , sablje, strele  bilo nezgodno u odnosu na pozicije rekvizita koje su bile podešene za dešnjake, I samim tim teže za postizanje dobrih  rezultata.Ali velika želja za uspehom i dobra veština jahanja može da nadomesti  taj hendikep što je levoruk, kao I sklad između konja I jahača.

    Osvajanjem 5. titule viteza  1992. godine Rade Milovanović napušta takmičenje u višeboju I od Petra Uroševića , trostrukog viteza, preuzima ulogu trenerajahača I prepremu konja za takmičenje.

   Obavezuje se da uči druge na osnovu svojih iskustava I da im prenese znanje I veštine jahanja , korišćenja rekvizita za višeboj, pripremu I obuku konja za takmičenje.  A po njegovom mišljenju najveći uspeh trenera je kad uspešno obuči mladog jahača, takmičarau potpunosti svim veštinama a da se on ne povredi jer je ipak u pitanju visokorizičan sport.

   Sama priprema za višeboj I treninzi traju tridesetak dana do takmičenja. Rade je ceo tok za takmičenje ksa takmičarima koje narazne načine priprema za što bolji I uspešniji nastup.Trenutno obučava I unuke I praunuke svojih kolega sa kojima se svojevremeno takmičio.Pored veština jahanja I rada sa konjima I rekvizitima za višeboj  uči  ih kako da uspostave mentalnu ravnotežu I prevaziđu tremu tokom takmičenja.

     Svake godine se pojavi neki novi takmičar, debitant  sa kojim treba raditi sve od  početka. Rade učestvuje I pravom odabiru konja za takmičare, usklađujući im temperamente što je ključna stvar za tok priprema I nastup.Sklad konja I jahača mora da postoji.

   Kroz godine organizovanja višeboja  dolazilo je I do usavršavanja I menjanja uslova I propozicija višeboja a u cilju efektnijeg I dinamičnijeg  nadmetanja u čemu je Rade Milovanović sa svojim predlozima I sugestijama aktivno učestvovao.

Članak je deo projekta „ O ljudima iza scene  na LJKI – U susret 60. Igrama„  sufinansiran od Grada Požarevca  2023 godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva   

Edit Post

Ne propustite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button