Fudbal

Velibor Vasović – Biografija

Velibor Vasović je bio jedan od najznačajnijih srpskih fudbalera i trenera, koji je svojim radom i zalaganjem ostavio neizbrisiv trag u svetu fudbala. Rođen je 3. oktobra 1939. godine u Požarevcu, a svoje prve fudbalske korake napravio je u lokalnom klubu.

Kao dečak, Velibor je bio veoma aktivan i sklon sportu. Bio je talentovan i u ranoj mladosti je pokazao izuzetan interes za fudbal. Odrastao je u teškim uslovima, ali je uporno trenirao i izgradio izuzetnu fizičku spremnost koja mu je pomogla da se izdvoji kao igrač.

Njegova karijera je krenula u FK Novi Beograd, gde je brzo postao jedan od najboljih igrača u klubu. Nakon toga, igrao je za FK Partizan, gde je ostavio veliki uticaj na igru i doprineo uspesima kluba. Kasnije je prešao u FK Crvena Zvezda, gde je igrao još bolje i postao jedan od najomiljenijih igrača među navijačima.

Ipak, njegov najveći uspeh u igračkoj karijeri ostvaren je u dresu holandskog velikana, AJAKS-a. Velibor je bio jedan od ključnih igrača ekipe koja je tri puta zaredom osvojila titulu prvaka Evrope. Njegova igra bila je impresivna i poštovana širom sveta.

Foto: Arhiva FK Partizan

Velibor Vasović je takođe igrao za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije, gde je imao zapaženu ulogu u nekim od najvažnijih mečeva. Bio je član tima koji je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine.

Nakon igračke karijere, Velibor je postao trener i nastavio da ostvaruje uspehe. Trenirao je nekoliko klubova širom Evrope, uključujući i AJAKS, gde je osvojio titulu prvaka Holandije. Bio je veoma cenjen u svetu fudbala zbog svog znanja, strasti i poštenja.

Zahvaljujući svom doprinosu svetu fudbala, Velibor Vasović je dobio mnoga priznanja i počasti. Počasni je građanin Požarevca, a u njegovu čast je izgrađen Bulevar Velibora Vasovića u tom gradu. Takođe, pomoćni fudbalski stadion u Požarevcu nosi njegovo ime, kao simbol poštovanja prema jednom od najvećih fudbalski velikana.

Članak je deo projekta “VELIKANI POŽAREVAČKOG SPORTA”, sufinansiran od strane Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Z.M.

Ne propustite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button