Ostali sportovi

Stevan Stanojevic  – oficijalni veterinar  60. LJKI

     Konj je plemenita životinja, I kako dzokeji kažu, ima sve osobine kao čovek. Veterinar Stevan Stanojević stasao je iz generacije mladih lavova veterinarske struke I kao takav dao je svoj doprinos jubilarnim  60. Ljubičevskim Konjičkim igrama. 

   Da bi mogao da obavlja svoju dužnost na pravi način, veterinar  mora da voli životinje a tek onda može da ih razume. Konj treba da bude zdrav, uhranjen, negovan I voljen da bi mogao da daje optimalne rezultate na takmičenjima. Konje za  takmičenje u višeboju  daje organizator , a trener procenjuje uz saradnju sa veterinarom I takmičarima kome će koji konj po naravi najviše da odgovara. Za nastup.

   Simbioza konja I jahača daje dobre rezultate . Ako je jahač nervozan , ima tremu , tu nervozu prenosi na jahača. Isto tako konj oseti jahača koji nema veštinu jahanja I reaguje na to.

   U takmičenju višeboja se koriste konji koji su uglavnom istrčali trke I to su pretežno  punokrvni konji engleske rase I oni se posle trka izdvajaju za školu jahanja I višeboj.

    Pripreme za takmičenje traju oko trideset dana pred Igre I veterinar je prisutan od podele grla takmičarima  višeboja do završetka Igara. Dešava se da u vreme priprema budu velike vrućine ili obilne padavine. Za vreme vrućina se pripreme odvijaju ali sa oprezom, a za vreme kišnih padavina se pauzira zbog mogućih povreda ikonja I jahača.

    Trener vodi računa da se konji maksimalno osposobe da svako može da ih jaše. Obučavaju ih da steknu poverenje u jahače. Konj se ne ponaša podjednako prema svim jahačima. Dešava se da na takmičenju premori neki konj.  Iz tog razloga uvek postoji rezervni konj koji može da preuzme jahač.

 On ga preuzima uz predlog trenera  I uz dozvolu veterinara a posle neophodnog veterinarskog pregleda.

Članak je deo projekta „ O ljudima iza scene  na LJKI – U susret 60. Igrama„  sufinansiran od Grada Požarevca  2023 godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva  

Ne propustite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button